HRADEC KRÁLOVÉ Vítězkou jedenáctého ročníku ocenění Žena regionu se v Královéhradeckém kraji stala pěstounka Marcela Tobiášová. Jako koordinátorka rodinných konferencí a spoluzakladatelka spolku na podporu pěstounů dlouhodobě pracuje na změnách v systému náhradní rodinné péče.

„Příběhy nominovaných žen vyjadřují velkou sílu, odhodlání, šikovnost a vůli obětovat část sama sebe pro druhé. Každý z nás má v okolí podobnou ženu, která si zaslouží obdiv. Děkuji proto nejen nominovaným, nesmírně si vaší práce vážím,“ řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD), který cenu předával.

Vítězka před lety změnila zaměstnání a společně se svým mužem se stali přechodnými pěstouny. Za pět let pečovali o osm dětí. O své práci píše blog a také pomáhá jiným rodinám v krizi. Z přechodné pěstounky se časem stala dlouhodobou, když se rozhodla přijmout na stálo tři děti, které by jinak šly do ústavu. Taky založila spolek na podporu pěstounů Spirit2018.cz, který spojuje pěstouny a poukazuje na chyby systému.

Letos připravila kalendář Příběhy pěstounství a z jeho výtěžku uspořádali relaxační pobyt pro pěstounské rodiny. Vyhlášení celostátní vítězky se koná 12. října na půdě Senátu ČR.

Žena regionu Pěstounka Marcela Tobiášová.

Zdroj: MAFRA, a.s. – MF DNES (10.9.2020)

Autor: poš